Een makerspace is een fysieke locatie waar mensen samenkomen om te creëren, innoveren en leren. Het is een gemeenschapsruimte die is uitgerust met verschillende gereedschappen, apparatuur en materialen om een breed scala aan projecten en activiteiten mogelijk te maken. Makerspaces zijn vaak toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden, en ze bieden een omgeving waarin mensen kunnen experimenteren met technologie, ambachten, kunst en meer.

Een hackerspace is vergelijkbaar met een makerspace, maar met een specifieke nadruk op technologie, informatica en het DIY (Do It Yourself) ethos. Hackerspaces zijn gemeenschapsgerichte ruimtes waar mensen samenkomen om te experimenteren met elektronica, programmeren, computerhardware, softwareontwikkeling en andere technische activiteiten. Ze worden vaak aangedreven door idealen zoals open source, vrijheid van informatie en het delen van kennis.

Beide makerspaces en hackerspaces zijn plaatsen waar mensen hun vaardigheden kunnen ontwikkelen, projecten kunnen realiseren, en kunnen deelnemen aan een gemeenschap van gelijkgestemde individuen die geïnteresseerd zijn in creativiteit en innovatie.

Hacker & Makerspace Drenthe is een combinatie van beiden. De meeste leden van onze club zijn hacker (in de ruime zin van het woord) en maker.

Meer informatie over hackerspaces

Voor een overzicht van alle nederlandse hackerspaces ga je naar https://hackerspaces.nl